Ads Top

Cara Menukar dan Memilih Tayar Kereta

>

Cara Menukar dan Memilih Tayar Kereta. Tayar adalah salah satu bahagian yang paling penting pada kereta anda. Tayar kereta yang tidak elok boleh mendatangkan mudarat dan membahayakan pemandu dan penumpang kereta tersebut. Oleh itu, ada beberapa perkara yang perlu anda tahu sebelum anda menukar tayar kereta anda. Perkara-perkara ini adalah bertujuan untuk mengelakkan anda dari di tipu oleh bengkel kereta dan juga sebagai pengetahuan am untuk kita bersama. Teruskan membaca untuk mengetahui maklumat selanjutnya. 

Berapa kerap?

Kekerapa menukar tayar amat bergantung kepada jenis tayar kereta yang anda gunakan. Selain itu juga, jika anda kerap menggunakan kereta anda, maka bunga tayar kereta anda akan lebih cepat habis dan perlu digantikan dengan tayar yang baru. Secara umumnya, penggunaan kereta yang kerap memerlukan gantian tayar setiap 2 atau 3 tahun dan maksimum penggunaan tayar kereta yang terbaik adalah selama 5 tahun. Sekiranya sudah mencecah 5 tahun, sebaik-baiknya tayar kereta perlu ditukar tidak kira bunga tayar kereta habis atau tidak.

Cek Ketebalan Bunga Tayar

Anda juga perlu pantau secara berkala berkaitan ketebalan bunga tayar kereta anda. Cara yang biasa digunakan untuk mengukur ketebalan bunga tayar adalah dengan menggunakan syiling 20 sen. Caranya adalah dengan meletakkan syiling pada celahan bunga tayar dan perhatikan sama ada perkataan 'SEN' pada syiling 20 sen itu dapat dilihat atau tidak. Jika perkataan 'SEN' dapat dilihat sepenuhnya ini bermakna tayar anda sudah dikategorikan sebagai 'BOTAK' dan perlu ditukar. Jika perkataan 'SEN' masih belum kelihatan sepenuhnya, anda masih boleh menggunakan tayar tersebut (dengan syarat tayar yang digunakan kurang dari 5 tahun)

Kod Pada Tayar

Jika anda perhatikan tayar kereta anda, terdapat banyak kod-kod dan nombor yang dipaparkan pada permukaan tepi tayar kereta tersebut. Kod dan  nombor ini setiap satunya memberikan maksud yang khusus. Inilah perkara PENTING yang anda perlu tahu semasa proses menukar tayar kereta anda kerana ada pekedai yang cuba menjual tayar kereta yang sudah lama (stok lama) tetapi dengan harga tayar yang baru.

Jom kita lihat maksud kod dan nombor pada tayar kereta:


Ada sesuatu yang tertinggal pada gambarrajah di atas iaitu satu kod yang juga terdapat pada sisi tayar. Kod tersebut terdiri daripada 4 nombor. Sebagai contoh XXX1216 bermaksud tayar tersebut dibuat pada minggu ke 12 dalam tahun 2016. 

Mengetahui tarikh lahir tayar kereta anda adalah penting untuk mengelakkan anda membayar harga tayar baru tetapi dapat tayar lama. Selain itu, sepertimana yang diberitahu di awal artikel ini, tempoh penggunaan tayar adalah optimum selama 5 tahun daripada tarikh ia dikeluarkan. Lebih dari 5 tahun, ia telah dianggap sebagai tayar yang expired.

Jika anda lihat tayar yang dibekalkan bukanlah tahun terkini (contoh 2015 atau 2014), anda sebenarnya layak untuk meminta diskaun untuk harga tayar anda itu. Formula diskaun harga tayar adalah seperti berikut:

Tahun terkini -1 : Diskaun 20%
Tahun terkini -2 : Diskaun 40%
Tahun terkini -3 : Diskaun 60%
Tahun terkini -4 : Diskaun 80%
Tahun terkini -5 : PERCUMA 

Ok?

Itulah cara menukar dan memilih tayar kereta. Pengetahuan pemilihan tayar ini adalah penting untuk mengelakkan dari berlakunya tayar meletup dan sebagainya. Selain itu juga kita dapat mengelakkan dari ditipu oleh bengkel yang tidak bertanggungjawab dan cuba mengambil kesempatan.

Terima kasih kerana membaca Cara Menukar dan Memilih Tayar Kereta . Jangan lupa untuk like Facebook Wikicara.org, Follow Instagram dan juga Subscribe Youtube Channel saya. Sila berikan komen anda berkenaan artikel ini di ruangan komen ye.

2 ulasan:

  1. Nak cari tayar? Cuba website https://mytayar.com

    Ada > 50 di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan termasuk GST, tayar dan lain2 seperti yang dinyatakan mengikut kategori. Tiada ruang akan ditipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

    Kita akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

    Elakkan dari ditipu lagi ok...

    BalasPadam
  2. (Viral). Terbukti. Duduk Diam Dapat Duit. Peluang Pelaburan International Platform. Modal RM 4,600 Potensi Pendapatan RM 600,000

    Profit Investment USD 1,000,000 Dalam 6 Bulan. WhatsApp utk Bukti. 


    Assalamualaikum, 

    Channel dicipta untuk sesiapa yang berminat untuk Short Term Investment ( Min. 3 Tahun) walaubagaimanapapun withdrawal boleh dilakukan pada bila2 masa. 

    Mengapa saya sarankan Minima 3 tahun? 

    Mari lihat potensi investment anda.... 

    >> Investment at joining USD1,000 .... 
    >> Investment grow by 2 times within 6 months (USD 2,000) 
    >> Investment grow by 4.65 times within 12 months (USD 4,650) 
    >> Investment grow by 10.76 times within 18 months (USD 10,760) 
    >> Investment grow by 24.89 times within 24 months (USD 24,890) 
    >> Investment grow by 57.57 times within 30 months (USD 57,570) 
    >> Investment grow by 153.15 times within 36 months (USD 153,150) 

    Bayangkan....USD1000 pada bulan permulaan menjadi USD 1000 x 153.15 pada bulan 36 = USD153,150 = RM658,545 

    Pelaburan adalah berasaskan Forex Trading Platform. 
    Bagi sesiapa yang selalu LOSS dalam berdagang FOREX, Ini peluang terbaik untuk anda. Dengan Follow Trader Profesional ,anda meminimumkan LOSS dalam berdagang dan Profit 15% ke 25% Sebulan. 

    Trader ini adalah Professional Trader dari Rusia yang telah trade dengan profit keuntungan 15% ke 25% sebulan sejak tahun 2014 lagi. Ramai yang telah jadi jutawan dengan hanya melakukan Copy Trade bersama trader ini. 

    Berikut adalah catatan keuntungan trader ini sejak 2014. Beliau berjaya kembangkan Modal USD5,000 ke USD255,000 dengan pengetahuan Teknikal Trading yang dimiliki oleh beliau :- 

    Feb 2014 : 21.35% 
    Mar 2014 : 18.47% 
    Apr 2014 : 18.18% 
    Mei 2014 : 20.01% 
    Jun 2014 : 16.38% 
    Jul 2014 : 21.35% 
    Aug 2014 : 19.31% 
    Sept 2014 : 18.78% 
    Okt 2014 : 21.19% 
    Nov 2014 : 30.00% 
    Dec 2014 : 25.13% 

    Jan 2015 : 22.98% 
    Feb 2015 : 23.53% 
    Mar 2015 : 31.13% 
    Apr 2015 : 29.94% 
    Mei 2015 : 27.27% 
    Jun 2015 : 22.53% 
    Jul 2015 : 26.12% 
    Aug 2015 : 19.83% 
    Sept 2015 : 24.80% 
    Okt 2015 : 19.79% 
    Nov 2015 : 19.79% 
    Dec 2015 : 14.50% 

    Profit 2016 : Sila whatsapp saya untuk details. 

    Anda tidak perlu buat apa2. Just Deposit dan tengok akaun anda GROW setiap hari. 

    ==================== 

    Ini formula berdasarkan Profit 15% setiap bulan yang dicatatkan oleh Trader Prodesional ini:- 

    Bayangkan jika anda Gandakan Investment anda kepada RM 46,000 . Ia akan mebawa pulangan sehingga RM 6 JUTA. 

    Saya akan whatsapp Details Akaun Leader untuk copytrade. Saya juga akan forward Slide Presentation untuk maklumat details. 


    DAFTAR PERCUMA

    IGOFX KL 
    http://igofx.com/?code=357423
     

    Ramai orang Malaysia yang telah join dan mula profit setiap bulan. Join sekarang untuk masuk ke dalam Grup WhatsApp IgoFx Malaysia.

    Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH) untuk profit 15% ke 25% Sebulan

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.